Cover-1024x675-1024x675

Camerawerk en beeldende kunst

‘Een niet onderzocht leven is niet de moeite waard geleefd te worden.’ zei Socrates ooit. ‘Mijn grootste angst is te kunnen schilderen, maar niets relevants te vertellen te hebben.’ zei Amerikaanse kunstschilder Jason Shawn Alexander. Deze twee quotes vind ik typerend voor de manier waarop ik mijn camerawerk en mijn kunst verenig en ze hangen om die reden prominent aan de wand van mijn atelier.
“Een niet aflatende
nieuwsgierigheid naar ‘wat er nog komen gaat’ heeft zich van mij meester gemaakt en ik kan daarom niet anders dan gewoonweg ‘maken’.”

Nog tijdens mijn studie aan de kunstacademie in Maastricht werd me duidelijk dat een kunstwerk in de basis een gecomprimeerde essentie van de belevingswereld van zijn maker is. Om goede kunst te kunnen maken, vond ik, moest ik mezelf dus laden met ervaring.
Ik moest mezelf blootstellen aan avontuur, Selfkant, liefde, ongeluk en vreugde. Ik was vastberaden alle facetten van het leven te onderzoeken om zo zelf te kunnen bepalen wat voor mij existentieel belangrijk was en wat pertinent niet.
Toen ik de kans kreeg cameraman te worden twijfelde ik daarom geen moment.

De vele reizen die we voor het maken van reportages ondernamen leverden, ondanks dat ze soms moeilijk, schokkend en deprimerend konden zijn, een onuitputtelijke bron aan levenslessen en inzichten. De wereld ter plekke met eigen ogen aanschouwen bleek, naast dat ik het journalistiek relevant achtte, ook nog eens de perfecte manier om de ruwe grondstoffen voor het maken van kunst te delven.

Een andere belangrijke overeenkomst tussen camerawerk en kunst is het creatieve proces an sich. Iets maken dat er die ochtend nog niet was. Een lange streng aan inspanningen, keuzes, ervaringen en reflecties laten samenkomen tot een uniek eindproduct is een ongekend proces dat naast harde lessen en soms kwetsbare posities ook buitengewone existentiële voldoening kan geven. Het scheppen is sindsdien een noodzakelijk onderdeel van mijn bestaan geworden. Een niet aflatende nieuwsgierigheid naar ‘wat er nog komen zal’ heeft zich al jaren van mij meester gemaakt. Ik kan daarom niet anders dan gewoonweg ‘maken’ en de verhalen van mijn reizen en belevingen destilleren tot tastbare essenties die de waan van de dag overstijgen en, met een beetje geluk, ooit zullen opgaan in de eeuwigheid.”

AFGHANISTAN-WP

Afghanistan 2007

Cover-1024x675-1024x675

Atelier Amsterdam 2015